luistervink

Na Google is er ook ophef bij Apple over onbedoeld opgenomen korte geluidsfragmenten door Siri die beluisterd worden door medewerkers om de kwaliteit van de digitale assistent te verbeteren. Dit betreft af en toe zeer privacy-gevoelige fragmenten.

Je kunt 'Hé Siri' uitschakelen om deze onbedoelde activaties - deels - tegen te gaan. Als je Siri toch al niet gebruikt kun je de digitale assistent beter in zijn geheel uitzetten. Zo voorkom je dat Siri meeluistert (korte fragmenten opneemt) in de slaapkamer of tijdens privé-gesprekken als je per ongeluk op de Siri-knop tikt of iets zegt dat op 'Hé Siri' lijkt (waarop de assistent aangaat). Ook Siri op de Apple Watch (die voor veel onbedoelde activaties zorgt) kun je zo uitzetten.

1. Zet 'Hé Siri' uit

Als je niet wilt dat Siri per ongeluk aangaat als je iets zegt dat op 'Hé Siri' lijkt (zo werd vorig jaar een Britse minister in het parlement onderbroken door Siri terwijl hij een toespraak over Syrië hield...) dan kun je dit makkelijk uitschakelen.

  • Ga naar Instellingen | Siri en zoeken en zet de schakelaar uit bij Luister naar 'Hé, Siri'

2. Zet Siri geheel uit (beste als je Siri toch niet gebruikt)

  • Ga naar Instellingen | Siri en zoeken en zet ook de schakelaar bij Druk op de thuisknop voor Siri of Druk op de zijknop voor Siri uit

Als je vervolgens ook nog de Dicteerfunctie uitzet (als die al aanstaat) onder Instellingen | Algemeen | Toetsenbord - Schakel dicteren in dan worden je recente gebruikersgegevens en steminvoergegevens verwijdert van Apples servers. Oudere geanonimiseerde gegevens kunnen nog enige tijd bewaard worden.

Verschil tussen Apple en Google

Apple verzamelt geen gebruikersgegevens om marketingprofielen van je te maken om vervolgens gepersonaliseerde reclame aan te kunnen bieden. Google en bijvoorbeeld Facebook doen dit wel: dit zijn advertentiebedrijven die hun geld verdienen door op jou toegespitste reclame aan te bieden. Apple verkoopt (dure) apparaten en diensten, maar is geen advertentiebedrijf.

Gebruik jij Siri op je iPhone, iPad of Apple Watch, of schakel je de digitale assistent nu uit? Laat het weten in de reacties!

0 Reacties
Saturday, July 27, 2019 Door matthijs

Reageren

Deze vraag is om spam te voorkomen

Wat is de eerste letter van de naam van deze site?