Berichten sturen tussen WhatsApp, Facebook en Instagram in 2020

Facebook CEO Mark Zuckerberg wil dat je vanaf 2020 berichten kunt sturen tussen WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger (alledrie apps van Facebook). Daarvoor moet er dit jaar een gemeenschappelijke onderliggende infrastructuur worden gebouwd voor de social media apps (die wel los van elkaar blijven bestaan).

WhatsApp, Facebook Messenger en Instagram hebben nu nog gescheiden netwerken en je kunt niet berichten sturen van bijvoorbeeld WhatsApp naar Facebook. Dit moet gaan veranderen vindt Zuckerberg. Hierdoor zou je vanaf volgend jaar kunnen appen naar je tante op Facebook of je neef op Instagram.

Op zich handig, maar de vraag is wat er met je privacy gebeurt. Facebook heeft in 2018 meerdere malen onder vuur gelegen vanwege privacy schandalen en het gebruik van Facebook daalde met 6% vorig jaar. De door Facebook aangekochte apps WhatsApp en Instagram worden echter nog steeds populairder - wat voor Zuckerberg des te meer reden zal zijn om de netwerken van de drie aan elkaar te knopen.

WhatsApp heeft - nu nog - als enige van de drie apps zeer goede end-to-end encryption (geïmplementeerd door de makers van Signal, toen WhatsApp oprichter Jan Koum nog bij Facebook werkte, voordat hij vorig jaar na meningsverschillen over onder andere privacy vertrok). Deze versleuteling houdt in dat niemand - ook Facebook niet - de inhoud van de berichten kan inzien (wel de metadata, zoals met wie je contact hebt op welk tijdstip). Facebook en Instagram hebben niet deze versleuteling.

Volgens de New York Times belooft Zuckerberg dat alledrie de apps end-to-end-encryption krijgen als de onderliggende infrastructuur verbouwd wordt voor de integratie van WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger. Maar het vertrouwen in Facebook en Zuckerberg is ernstig geschaad door alle schandalen, dus of we hem op zijn woord kunnen vertrouwen is de vraag. En het kan ook zijn dat er wel versleuteling komt, maar minder streng dan die van WhatsApp, of dat Facebook toch een achterdeurtje inbouwt (of een sleutel houdt) om wel berichten in te zien. Privacy-voorvechters vrezen het ergste.

Wat vind jij van de voorgenomen integratie van de infrastructuur van WhatsApp, Facebook Messenger en Instagram? Handig, of maak je je zorgen om je privacy? Laat het weten in de reacties hieronder!

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
i_oorkust