Gisteren is de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 7, 8,  9 én 10 (dat net verschenen is) uitgebracht. In de Android-onderdelen media framework, framework, system en kernel components worden 15 beveiligingslekken verholpen waarvan twee kritiek zijn. Twee lekken zijn al dichtgeplakt in het spiksplinternieuwe Android 10.

De ergste kwetsbaarheid zit in het mediaframework en kan door kwaadwillenden uitgebuit worden door gebruikers een schadelijk bestand te laten openen. Ook in de hardware-componenten van Qualcomm en Nvidia worden lekken gefixt: respectievelijk 31 (waarvan 2 kritiek) en 3.

De september beveiligingsupdates worden door Google direct op zijn eigen Pixel-telefoons gezet. Wanneer je deze update op andere Android-telefoons kunt ontvangen is - zoals altijd - afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone. Nokia - dat Android One gebruikt - is bijvoorbeeld snel, budgetfabrikanten als Wiko en WileyFox heel langzaam.

Je kunt op veel Android-smartphones zien op welke datum de laatste beveiligingsupdate was onder Instellingen | Systeem | Geavanceerd | Systeemupdate. Bij Niveau van beveiligingspatch zie je dan de datum staan waarop je de laatste maandelijkse beveiligingsupdate hebt ontvangen.

Hoe up-to-date is jouw Android-toestel? Laat weten wat de laatste beveiligingsupdate op jouw toestel is in de reacties hieronder!

Uitleg

De beveiligingsupdates voor Android zijn vergelijkbaar met de maandelijkse updates van Microsoft voor Windows. Elke maand plakt Google lekken dicht in Android en stelt deze update beschikbaar aan telefoonfabrikanten als Samsung, Huawei, Sony, Alcatel, HTC, Motorola, LG, Acer, Wiko, Lenovo, General Mobile en Nokia.

Dit staat los van welke Android-versie je hebt: Android 7, 8, 9 en 10 krijgen in principe allemaal maandelijkse beveiligingsupdates. Net zoals Windows 7, 8.1 en 10 ook maandelijkse updates krijgen. De maandelijkse Windows updates worden echter via Microsoft geregeld en de maandelijkse beveiligingsupdates voor Android komen tot je via je telefoonfabrikant (niet rechtstreeks via Google).

7 Reacties
Wednesday, September 4, 2019 Door matthijs

Reacties

WriTer (bezoeker)

Lenovo Moto G5, Android 8.1 met de laatste beveiligingsupdate van 1 februari 2019.
Vrees dat dit zowat de laatste update was.

james (bezoeker)

mijn g5s beveiligingsupdate is van 1 juni 2019

Karel (bezoeker)

Ik heb android 6.0 ..... geen updates meer helaas ( Samsung )

Henkie (bezoeker)

Android 6.0 is van voor de Tweede Wereldoorlog.

Karel (bezoeker)

Niet iedereen heeft geld om ieder jaar of om de twee jaar een nieuwe tablet of mobieltje te kopen. Daarbij lijkt mij dat je kennisnivo m.b.t. data's erg te kort schiet. Voor de 2e wereldoorlog waren deze apparaten niet eens voor handen.

Cohoo (bezoeker)

Huawei P smart +, 1 aug 2019, kortom nog lekker bijgewerkt. Benieuwd wanneer de patches van september erbij gaan komen...

Albert (bezoeker)

Uitleg
De beveiligingsupdates voor Android zijn vergelijkbaar met de maandelijkse updates van Microsoft voor Windows.
Helaas niet, die van Windows worden je bijna opgedrongen maar die van Android (leveranciers) moet je het maar net mee treffen.
Ik heb een Alcatel telefoon maar heb er in 2 jaar tijd maar 1 beveiligingsupdate gehad

Reageren

Deze vraag is om spam te voorkomen

Wat is de eerste letter van de naam van deze site?