Gisteravond heeft Apple iOS 13 uitgebracht. iOS 13 legt weer de nadruk op prestaties maar krijgt ook veel interessante nieuwe functies. Wij bespreken enkele vernieuwingen.

1. Apps zijn sneller en kleiner

iOS 13 krijgt weer flinke prestatieverbeteringen. Zo moeten apps tot twee keer zo snel starten en en zijn downloads en updates van apps meer dan 50% kleiner. Ook het ontgrendelen van je iPhone met Face ID is 30% sneller.

2. Donkere modus

Na macOS heeft ook iOS nu een donkere modus. 's Avonds prettiger aan de ogen, energiezuiniger op de OLED-schermen (die in nieuwe iPhones zitten) en wellicht stoerder om te zien.

3. Sneller typen met woordvoorspellingen en vegen

sneltypenQuickType heet het. Hiermee krijg je een extra balkje bovenaan je toetsenbord waarop voorspellingen van woorden komen die je aan het typen bent, zodat je daarop kunt klikken zonder dat je het hele woord moet intypen. Bij hottentottententententoonstelling scheelt dat bijvoorbeeld al.

QuickType was allang beschikbaar in het Engels maar nu eindelijk ook voor Nederlands.

Een tweede toetsenbord-vernieuwing is QuickPath: dit is Apples variant van veeg-toetsenborden zoals SwiftKey en vroeger Swype. Op deze toetsenborden hoef je niet te typen, maar kun je gewoon vegen over de letters heen, waardoor je een stuk sneller je tekst op het scherm hebt staan. Voor Nederland is dit echter nog niet beschikbaar.

4. Privacy en nog eens privacy

Apple onderscheidt zich tegenwoordig flink van Android door zijn nadruk op privacy. Waar Google zijn geld verdient met reclame - en dus gebaat is bij uitgebreide dataverzameling om marketingprofielen van zijn klanten te maken - verkoopt Apple (dure) apparaten en diensten.

Apples verdienmodel is dus heel anders dan dat van Google en daardoor hoeft de iPhone-maker geen gegevens van zijn klanten te verzamelen. Privacy kost Apple geen geld en daarom kan het Californische bedrijf stevig inzetten op steeds meer privacy voor zijn klanten. En schreeuwt het van de daken dat bij Apple klanten niet het product zijn, zoals bij Google (of Facebook).

Ook in iOS 13 zitten weer meer privacymaatregelen daarom:

  • 'Sign in with Apple': een privacy-vriendelijk alternatief voor inloggen met Google of Facebook. Je kunt zelfs instellen dat de website of app waarbij je inlogt met je Apple ID niet je echte mailadres krijgt, maar een 'weggooi-mailadres'. De mail wordt dan automatisch door Apple doorgestuurd naar je echte mailadres.
  • Eenmalig locatie-gegevens delen met een app. Een nieuwe optie bij het vragen van toestemming door apps om locatiegegevens te gebruiken is dat je nu kiest voor 'eenmalig'. Dan wordt het de volgende keer gewoon opnieuw gevraagd en weet je dat er op de achtergrond geen locatie-tracking plaats zal vinden. En ook bluetooth tracking wordt verder aan banden gelegd.

5. Verbeteringen aan Kaarten, Foto's en Herinneringen apps

Ook de diverse standaard-apps van Apple krijgen veel kleine en grote verbeteringen.

  • Apple Kaarten krijgt een vergelijkbare functie als Googles StreetView, waarmee je foto's van de omgeving kunt bekijken. Look Around heet de functie in het Engels, onduidelijk is wanneer dit in Nederland beschikbaar komt. Ook kun je snel je thuisadres, werkadres en meer gebruiken in Kaarten door ze aan Favorieten toe te voegen.
kaarten
  • De Foto's app heeft weer verschillende nieuwe bewerkingsmogelijkheden, zoals het roteren van video's. Verder selecteert Apple via machine learning je beste foto's per dag, week, maand en jaar. Dubbelen en schermafbeelding worden eruit gefilterd.
  • Ook de Herinneringen-app is flink onderhanden genomen. Zo is er nu een extra werkbalk waarmee je snel datum, locatie, ingescande documenten en foto's kunt toevoegen aan een herinnering. Verder is het uiterlijk drastisch vernieuwd en kun je sub-items toevoegen aan een herinnering, zodat je meerdere subtaken kunt afvinken voordat de gehele taak is afgerond.

herinner

Ook Mail, Gezondheid, Safari, Notities en de Bestanden-app kennen kleine verfijningen.

iOS 13 is beschikbaar voor iPhone 6S en hoger (iPhone 5S en 6 krijgen na respectievelijk 6 en 5 jaar dus geen updates meer). Voor iPad Air 2 en 2019, iPad mini 4 en 5, iPadĀ  2017 en 2018 en alle iPad Pro modellen komt later deze maand iPadOS uit. Dit is een speciaal besturingssysteem voor iPads dat zich van iOS onderscheidt door zich meer te richten op de mogelijkheden van het grotere scherm (zodat iPads op den duur wellicht echte laptop-vervangers kunnen worden).

3 Reacties
Friday, September 20, 2019 Door matthijs

Reacties

Luc (bezoeker)

Iphone 5SE krijgt ook deze update.

matthijs

De iPhone SE wel, maar de 5S niet (5SE bestaat niet).

Marjon (bezoeker)

Hoe krijg ik de letters bij notities weer standaard op klein? Hij begint telkens met dikke vette tekst!?

Reageren

Deze vraag is om spam te voorkomen

Wat is het eerste woord van de naam van deze site?