Vorige week zijn veertig lekken dichtgeplakt met de uitgave van de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 8,  9 en 10.

In de Android-onderdelen media framework, framework, system en kernel components worden 11 kwetsbaarheden dichtgeplakt, waarvan twee kritiek. Een kritieke kwetsbaarheid zit in Realtek wifi drivers en een kritiek lek in het media framework, in media codecs, wordt via Google Play system updates verholpen. Verder worden in de hardware-componenten van Qualcomm nog 29 lekken gefixt.

De beveiligingsupdates voor januari worden door Google direct aan de eigen Pixel-telefoons aangeboden. Wanneer je deze update op andere Android-telefoons kunt ontvangen is - zoals altijd - afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone. Nokia - dat Android One gebruikt - is bijvoorbeeld snel, budgetfabrikanten als Wiko en WileyFox heel langzaam.

Je kunt op veel Android-smartphones zien op welke datum de laatste beveiligingsupdate was onder Instellingen | Systeem | Geavanceerd | Systeemupdate. Bij Niveau van beveiligingspatch zie je dan de datum staan waarop je de laatste maandelijkse beveiligingsupdate hebt ontvangen.

Hoe up-to-date is jouw Android-toestel? Laat weten wat de laatste beveiligingsupdate op jouw toestel is in de reacties hieronder!

Uitleg

De beveiligingsupdates voor Android zijn vergelijkbaar met de maandelijkse updates van Microsoft voor Windows. Elke maand plakt Google lekken dicht in Android en stelt deze update beschikbaar aan telefoonfabrikanten als Samsung, Huawei, Sony, Alcatel, HTC, Motorola, LG, Acer, Wiko, Lenovo, General Mobile en Nokia.

Dit staat los van welke Android-versie je hebt: Android 8, 9 en 10 krijgen in principe allemaal maandelijkse beveiligingsupdates. Net zoals Windows 8.1 en 10 ook maandelijkse updates krijgen. De maandelijkse Windows updates worden echter via Microsoft geregeld en de maandelijkse beveiligingsupdates voor Android komen tot je via je telefoonfabrikant (niet rechtstreeks via Google), waardoor dit meestal langer duurt.

9 Reacties
Thursday, January 16, 2020 Door matthijs

Reacties

Anoniem (bezoeker)

eigenlijk te gek voor woorden: ' voor januari worden door Google direct aan de eigen Pixel-telefoons aangeboden. Wanneer je deze update op andere Android-telefoons kunt ontvangen is - zoals altijd - afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone. ' Als je een tablet of telefoon koopt met Android mag je toch verwachten dat je altijd , zo lang je het apparaat gebruikt de beginnings- updates mag ontvangen.

Anoniem (bezoeker)

Beveiliging bedoelde ik beginnings- is wat anders :-D

Anoniem (bezoeker)

De laatste update was van 1 januari 2018. Met dank aan de fabrikant Samsung.
Niettemin kunt u veilig met de internetbankieren app aan de slag hoor.

Roos (bezoeker)

Hoe kan men zijn smartphone updaten dan heb een Motorola met Android 9.

WriTer (bezoeker)

Wordt normaal automatisch aangeboden.
Ga anders naar Instellingen, Systeem en Systeemupdates.
Heb zelf een Motorola Moto G5, maar het kan erg lang duren voordat er updates worden aangeboden.

WriTer (bezoeker)

Bovenstaande reactie was voor Roos.
Bij mij is de laatste update 1 februari 2019 geweest.
Het is mij nu duidelijk dat ik er geen meer moet verwachten. :/

Roos (bezoeker)

Ik heb de mijne in december 2019 gekocht en van toen was ook de update 1 december 2019. Jammer dat men de nieuwe updates niet aanbied.

WriTer (bezoeker)

@Roos
Dan zal er in uw geval wel een van de komende dagen of weken een update worden aangeboden.
Zoals ik al zei, het kan bij Motorola lang duren.

Ton (bezoeker)

Op mijn Samsung Galaxy A40 heb ik de laatste update 02-01-2020 ontvangen.

Reageren

Deze vraag is om spam te voorkomen

Welke kleur heeft het logo van deze site?