huawei

De Amerikaanse president Trump heeft donderdag een decreet ondertekend waardoor Amerikaanse bedrijven geen handel meer mogen voeren met Chinese bedrijven als Huawei, die een gevaar zouden vormen voor de nationale veiligheid van de VS. De VS beschuldigen Huawei van spionage - alhoewel er geen duidelijke bewijzen zijn voor deze aantijgingen.

Google heeft gisteravond - als een van de eerste Amerikaanse bedrijven - verklaard dat het zal voldoen aan het verbod en dat de Android-licentie voor Huawei wordt ingetrokken. Dit betekent dat nieuwe Huawei-toestellen:

  • geen Gmail, YouTube, Chrome en andere Google-apps meer krijgen
  • niet meer over een volledige versie van Android beschikken: geen Google-componenten als Google Play (de app winkel), Google Play Protect en andere services hebben
  • geen updates meer voor Android krijgen: geen nieuwe versies en wellicht geen of in ieder geval later beveiligingsupdates

Als je al een Huawei-telefoon hebt dan blijven Android en de Google-apps daarop nog wel gewoon werken. Toekomstige updates voor Android zijn echter onzeker.

Huawei mag wel gebruik blijven maken van de open source versie van Android, maar alle Google apps en Google componenten in Android zullen verwijderd moeten worden in nieuwe telefoons.

Inmiddels hebben ook Amerikaanse chip-fabrikanten Intel, Qualcomm en Broadcom bekend gemaakt dat ze geen onderdelen voor Huawei-apparatuur meer zullen leveren. Een grote klap dus voor Huawei en mogelijk een escalatie in de handelsoorlog tussen China en de VS.

Update

Tweakers zegt dat de Chinese fabrikant ZTE vorig jaar ook getroffen werd door een Amerikaans handelsverbod, maar dat dit na enkele maanden weer werd opgeheven. Of het verbod bij Huawei ook van tijdelijke aard zal zijn valt echter niet te voorspellen.

Update 2

Een deel van de maatregelen van de VS tegen Huawei wordt 90 dagen uitgesteld vanwege 'contractuele verplichtingen', zegt de NOS. Bestaande telefoons kunnen daardoor bijvoorbeeld nog upgrades krijgen. Voor nieuwe producten blijven de beperkingen gelden.

8 Reacties
Monday, May 20, 2019 Door matthijs

Reacties

Albert (bezoeker)

Interessant, kan ik ook een Android versie op mijn telefoon krijgen zonder doe Google apps.

stef mertens (bezoeker)

Als het niet lukt met bommen doen ze het wel op een andere manier zeker. Die alles kapotmakende Amerikanen.

Arend (bezoeker)

Huawei zal nu zelf zijn OS en wat daarbij hoort verder klaarmaken voor gebruik op zijn smartphones en wordt op deze manier een grote concurent van Android (Google). Trump schiet in zijn eigen voet met zijn stomme protectie politiek.

Andrew (bezoeker)

Waarom zou je eigenlijk een Huawei willen kopen?

Meinona (bezoeker)

Omdat ze voor een mooie prijs een vreselijk goede telefoon leveren!

Derk Jan (bezoeker)

Het is een kwestie van tijd dat de Amerikaanse hegemonie wordt overgenomen door China. Misschien maar goed ook. In Europa dansen we al veel te lang naar de pijpen van die blaaskaak Trump.

Anoniem (bezoeker)

Tja, ruim 80 jaar geleden was het Duitsland dat alles kapot maakte, tegenwoordig is dat Amerika.

Reageren

Deze vraag is om spam te voorkomen

Wat is het eerste woord van de naam van deze site?