De afgelopen weken was er veel ophef toen bleek dat zowel Google als Apple opgenomen audio-fragmenten van Google Assistent en Siri door medewerkers laten beluisteren om de kwaliteit van hun digitale assistent te verbeteren.

Deze geluidsfragmenten bevatten soms persoonlijke of vertrouwelijke gesprekken en opnamen van geweld of seks kwamen voor. Deze audio-opnames werden gemaakt doordat Google Assistent en Siri vaak onbedoeld worden geactiveerd door termen die op 'OK Google' en 'Hé Siri' lijken of door het per ongeluk indrukken van de knop van de digitale assistenten op Android en iOS.

Zowel Google als Apple hebben nu - een dag na elkaar - aangekondigd dat ze - tijdelijk - stoppen met het beluisteren van audiofragmenten van Google Assistent en Siri en dat ze met een opt-out-mogelijkheid komen zodat gebruikers kunnen aangeven dat fragmenten niet beluisterd mogen worden door medewerkers.

Apple meldt aan The Verge:

We are committed to delivering a great Siri experience while protecting user privacy. While we conduct a thorough review, we are suspending Siri grading globally. Additionally, as part of a future software update, users will have the ability to choose to participate in grading.

Google stelt in een verklaring tegenover diverse media:

Kort nadat we hadden gehoord dat er Nederlandstalige audiofragmenten waren gelekt van gebruikers van de Google Assistent, zijn we tijdelijk gestopt met het transcriberen van zulke fragmenten. Ondertussen bekijken we hoe we nog duidelijker kunnen maken wat we met gegevens doen om onze spraaktechnologie te verbeteren. De transcripties helpen om onze spraakherkenning beter te laten werken met meer accenten, dialecten en talen.

Wordt vervolgd...

3 Reacties
Friday, August 2, 2019 Door matthijs

Reacties

Ronnie (bezoeker)

Maar dat kon je eigenlijk allang weten. Toen het bekend werd dat o.a. Samsung tv's, uitgerust met een webcam, stiekem mee geluisterd werd en er zelfs beeld zichtbaar werd voor de afluistermedewerkers was dat het signaal dat dat met andere tv's en apps dus ook gewoon mogelijk was. Ik sta hier absoluut niet van te kijken maar om dit als een "per ongelukje" te laten noemen door de giganten is grote onzin. Per ongeluk mensen mee laten luisteren en analyseren bestaat niet.

matthijs

Het gaat er om dat fragmenten zijn opgenomen van onbedoelde siri- en google-assistent activitaties. De activatie was dus per ongeluk. Niet het beluisteren. Zal het verduidelijken in de tekst.

Arend (bezoeker)

Eigenlijk zijn het gewoon vervelende eigengereide gasten, zolang er niets gezegd wordt gaan ze gewoon door met hun malafide praktijken.

Reageren

Deze vraag is om spam te voorkomen

Wat is het eerste woord van de naam van deze site?