Google heeft gisteren Android 10 uitgebracht. De nieuwe versie van Googles mobiele besturingssysteem heeft deze keer geen naam van een zoetigheid (Android 8 was Oreo en 9 heette Pie, dus voor 10 werd aan een lekkernij met een Q gedacht...), maar alleen een nummer.

Android 10 heeft wel diverse vernieuwingen. Wij lopen ze even kort langs:

  • Veel beveiligingsupdates moeten in Android 10 via Google Play op je toestel gezet worden. Hierdoor krijg je updates sneller (fabrikanten hoeven ze niet meer aan te passen) en zijn ze minder groot (minder volledige systeemupdates)
  • Donker thema. Je kunt nu je hele telefoon - of alleen specifieke apps - in donkere weergave zetten

donkerandroid

  • Onder Instellingen is een nieuw Privacy-onderdeel met opties voor bijvoorbeeld web- en app-activiteiten en advertenties
  • Optie om apps alleen toegang tot je locatie te geven als je ze gebruikt (iets wat iOS al langer heeft)
  • Nieuwe navigatie met gebaren
  • Live ondertiteling voor video's (YouTube), podcasts en audioberichten
  • Meer controle over notificaties (je kunt meldingen op stil zetten)
  • Smart reply heeft suggesties voor acties die je kunt ondernemen (zoals een YouTube video bekijken of Google Maps openen) en werkt nu in alle chat-apps
  • Digitaal welzijn-app op Android 9 en 10 heeft ouderlijk toezicht met onder andere schermtijd- en applimieten voor je kinderen en de mogelijkheid om apps die ze willen installeren goed te keuren of te weigeren (iets wat iOS ook heeft)
  • Focus modus in digitaal welzijn-app om storende apps en afleidingen uit te zetten

Android 10 is nu voor Pixel telefoons beschikbaar. Wanneer en of andere telefoons en tablets Android 10 krijgen hangt geheel af van het updatebeleid van de fabrikant. Veel oudere telefoons krijgen Android 10 sowieso niet. Als je nu Android 9 hebt dan bestaat de kans dat je het komende half jaar of jaar Android 10 kunt verwelkomen.

2 Reacties
Wednesday, September 4, 2019 Door matthijs

Reacties

Anoniem (bezoeker)

Hopelijk is de Google Nieuws app dan ook eindelijk te verwijderen, werkt voor geen meter.
Je volgt nieuwsbronnen zoals bijv. GratisApps.nl en vervolgens zie je niets terug in "Voor Jou". Bronnen verbergen haalt ook al niets uit, tientallen malen RTL Nieuws verborgen maar niet te zien in de lijst van verborgen bronnen en interessegebieden. En waar is een aparte nieuws app voor nodig als er ook al nieuws artikelen in de Google app en Chrome staan.

dolfienarium (bezoeker)

Mag ik hopen dat er wat minder verborgen spyware in zal zitten ?

Reageren

Deze vraag is om spam te voorkomen

Wat is het eerste woord van de naam van deze site?