Google heeft vandaag de maandelijkse beveiligingsupdates voor Android 7, 8 en 9 uitgebracht. In de april-update worden maar liefst 89 beveiligingslekken gerepareerd waarvan 15 in het systeem en (media) framework van Android. De meeste kwetsbaarheden - 74 - worden echter in verschillende componenten van Qualcomm (die chips voor processoren in mobiele apparaten maakt) gefixt.

De ergste kwetsbaarheid zit deze maand wederom in het media framework van Android en kan worden misbruikt op afstand via een schadelijk bestand.

De beveiligingsupdates voor Android worden door Google direct op zijn eigen Pixel-telefoons gezet. Wanneer je deze update op andere Android-telefoons kunt ontvangen is - zoals altijd - afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone.

Sommige fabrikanten, zoals Nokia die Android One op zijn nieuwe telefoons zet, bieden de beveiligingsupdates binnen een maand na uitgifte door Google aan. Samsung, General Mobile en Sony doen het vaak ook redelijk goed en hebben meestal binnen drie maanden de beveiligingsupdates op hun (nieuwere) toestellen gezet. Bij andere fabrikanten kan het nog langer duren voordat je de updates voor Android krijgt.

Je kunt op veel Android-smartphones zien op welke datum de laatste beveiligingsupdate was onder Instellingen | Systeem | Geavanceerd | Systeemupdate. Bij Niveau van beveiligingspatch zie je dan de datum staan waarop je de laatste maandelijkse beveiligingsupdate hebt ontvangen.

Hoe up-to-date is jouw Android-toestel? Laat het weten (merk en datum) in de reacties hieronder!

Uitleg

De beveiligingsupdates voor Android zijn vergelijkbaar met de maandelijkse updates van Microsoft voor Windows. Elke maand plakt Google lekken dicht in Android en stelt deze update beschikbaar aan telefoonfabrikanten als Samsung, Huawei, Sony, Alcatel, HTC, Motorola, LG, Acer, Wiko, Lenovo, General Mobile en Nokia.

Dit staat los van welke Android-versie je hebt: Android 7, 8 of 9 krijgen in principe allemaal maandelijkse beveiligingsupdates. Net zoals Windows 7, 8.1 en 10 (en de versies hiervan) ook maandelijkse updates krijgen. Maar worden de maandelijkse Windows updates via Microsoft geregeld, de maandelijkse beveiligingsupdates voor Android komen tot je via je telefoonfabrikant (en niet rechtstreeks via Google).

7 Reacties
Tuesday, April 2, 2019 Door matthijs

Reacties

Mathieu (bezoeker)

LG Nexus 5X - versie 8.1.0 van 5 december 2018. Dus niet bepaald recent.Dit was ooit een soort Google-telefoon en patches werden (dus) vrijwel direct geplaatst. Nu wil men je blijkbaar zo snel mogelijk een nieuwe telefoon verkopen. Op deze manier dus geen LG meer.

WriTer (bezoeker)

Ik heb een Lenovo Motorola Moto G5 met Android 8.1, en de laatste beveiligingsupdate is van 1 februari 2019 en die heb ik een tweetal weken geleden ontvangen.

DB (bezoeker)

Ik heb op mijn Motorala G5 Plus die van december 2018? Nieuwe updates komen er ook niet meer? Waardeloze fabrikant Lenovo... Tijd voor een andere telefoon en deze rooten, custom os.

Anoniem (bezoeker)

Nokia heeft zelfs de vorige patch van 1 februari nog NIET beschikbaar gesteld

Rijhans (bezoeker)

Heb Nokia 2.1 met Android One. Laatste beveilgingsupdate 1 april 2019.
Fijn toestelletje.

Anoniem (bezoeker)

de nokia 8.1 heeft nu pas de patch van 1 maart gekregen

Harry (bezoeker)

Heb een samsung J7(2016). De laatste beveiligingsupdate is van 01/09/2018. Is bijna 8 maanden geleden ???????

Reageren

Deze vraag is om spam te voorkomen

Wat is de eerste letter van de naam van deze site?