Afgelopen maandag heeft Google de maandelijkse beveiligingsupdates voor Android 7, 8 en 9 uitgebracht. In de maand maart worden 45 beveiligingslekken gerepareerd in de kernel, het systeem en (media) framework van Android. Ook worden kwetsbaarheden in diverse componenten van Qualcomm (die chips voor processoren in mobiele apparaten maakt) dichtgeplakt.

De ergste kwetsbaarheid zit deze maand in het media framework van Android en kan worden misbruikt op afstand via een schadelijk bestand.

De beveiligingsupdates voor Android worden door Google direct op zijn eigen Pixel-telefoons gezet. Wanneer je deze update op andere Android-telefoons kunt ontvangen is - zoals altijd - afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone.

Sommige fabrikanten, zoals Nokia die Android One op zijn nieuwe telefoons zet, bieden de beveiligingsupdates binnen een maand na uitgifte door Google aan. Samsung, General Mobile en Sony doen het ook redelijk goed en hebben meestal binnen drie maanden de beveiligingsupdates op hun (nieuwere) toestellen gezet. Motorola, HTC, Huawei/Honor, LG, Lenovo, Acer en Alcatel zijn veel trager en bieden de maandelijkse updates soms pas een half jaar later aan. Echt slecht is het gesteld met budgetmerken als Wiko en WileyFox waarbij alle toestellen zes maanden of meer achterlopen met updates.

Als je Android-versie 6 (Marshmellow) of lager is dan krijg je helemaal geen maandelijkse beveiligingsupdates meer en wordt je toestel niet meer ondersteund (en is het dus onveilig).

Je kunt op veel Android-smartphones zien op welke datum de laatste beveiligingsupdate was onder Instellingen | Systeem | Geavanceerd | Systeemupdate. Bij Niveau van beveiligingspatch zie je dan de datum staan waarop je de laatste maandelijkse beveiligingsupdate hebt ontvangen.

Hoe up-to-date is jouw Android-toestel? Laat het weten (merk en datum) in de reacties hieronder!

Uitleg

De beveiligingsupdates voor Android zijn vergelijkbaar met de maandelijkse updates van Microsoft voor Windows. Elke maand plakt Google lekken dicht in Android en stelt deze update beschikbaar aan telefoonfabrikanten als Samsung, Huawei, Sony, Alcatel, HTC, Motorola, LG, Acer, Wiko, Lenovo, General Mobile en Nokia.

Dit staat los van welke Android-versie je hebt: Android 7, 8 of 9 krijgen in principe allemaal maandelijkse beveiligingsupdates. Net zoals Windows 7, 8.1 en 10 (en de versies hiervan) ook maandelijkse updates krijgen. Maar worden de maandelijkse Windows updates via Microsoft geregeld, de maandelijkse beveiligingsupdates voor Android komen tot je via je telefoonfabrikant (en niet rechtstreeks via Google).

8 Reacties
Friday, March 8, 2019 Door matthijs

Reacties

Cohoo (bezoeker)

Heb een huawei smart plus, deze heeft updates tot 1 februari 2019 er op staan. Huawei volgt vaak kort na Google zelf met de patches...

Kees (bezoeker)

Zijn allemaal oude updates. Huawei loopt echt wel 6 maanden achter met actuele updates.

Alver (bezoeker)

Ik heb een Homtom HT17 Pro met android 6.0. Mijn toestel werkt perfect voor het beperkte gebruik dat ik er van maak. Ik denk er niet aan om een nieuw toestel te kopen, de afvalberg is zo al meer dan groot genoeg. Het heeft geen zin om voor het klimaat te betogen en dan om de haverklap nieuwe elektronika te kopen.

Hannes (bezoeker)

Ik heb enkele weken geleden een Nokia 7.1 gekocht bij Belsimpel
Nog steeds geen update naar Pie ontvangen.
Beveiligingspatch is 18 nov. 2018.
Hoezo snelle updates?

matthijs

Zou je allang moeten hebben:

https://community.phones.nokia.com/discussion/11674/nokia-7-1-now-on-android-9-pie

Albert (bezoeker)

Mijn Alcatel A3 heeft in 2 jaar maar 1 update van Google/Alcatel gehad, Apps worden wel ge-updated.
Ik doe geen financiƫle zaken met mijn telefoon maar toch....

Theo (bezoeker)

Heb Lenovo P2 en laatste update is 1 november 2017

Iris (bezoeker)

general mobile 6d laatste beveiligingspatch 5 oktober 2018

Reageren

Deze vraag is om spam te voorkomen

Uit welk land komt deze site?