telefoons

In 2018 zijn 4,1% minder smartphones verkocht dan in het jaar daarvoor, zo stelt marktonderzoeker IDC. De smartphone-markt is verzadigd aan het raken en over zijn hoogtepunt heen. Na jaren van groei lopen de telefoonverkopen terug. Marktleiders Samsung en Apple hebben hieronder te lijden. De drie Chinese merken in de top vijf groeien nog wel.

In 2018 verkocht Samsung 8% minder smartphones dan in 2017. Van 317 miljoen toestellen naar 292 miljoen. Nummer twee Apple verscheepte 208 miljoen in plaats van 215 miljoen. Een duidelijke daling. De Chinese, goedkopere, merken Huawei en Xiaomi groeiden nog wel onstuimig met ruim 30% en OPPO met 1%, maar onder deze top vijf vielen harde klappen.

telefoonmarkt2018

Bron: IDC

Fabrikanten als HTC, Sony en meer verloren bijna twintig procent in de categorie Others (de rest onder de top vijf). Vast niet alle merken verloren (wij gokken dat Nokia steeg), maar dat vertelt IDC niet.

Marktaandelen

Als je kijkt naar de marktaandelen, zie je dat Samsung 20% van de markt heeft, Apple bijna 15% en Huawei zit Apple op de hielen met 14,7%. Xiaomi en OPPO hebben ruimen 8% en de rest heeft eenderde van de markt.

Conclusie van de cijfers is dat mensen de meeste mensen wel een smartphone hebben zo langzamerhand en niet meer zo snel een nieuwe kopen (waarom zou je ook, als je telefoon van twee, drie jaar oud het nog prima doet). De nieuwigheid is ervan af en de markt verzadigd.

In de reacties horen we graag hoe vaak jij een nieuwe telefoon koopt en hoe oud je telefoon nu is!

8 Reacties
Friday, February 1, 2019 Door matthijs

Reacties

Annemie (bezoeker)

Samsung (mei 2017) en koop pas nieuwe als deze niet meer (fatsoenlijk) functioneert.

WriTer (bezoeker)

Ik koop pas een nieuwe smartphone als mijn oude versleten is, meestal is dat de accu.
Gemiddeld koop ik om de 4 à 5 jaar een nieuwe, niet duurder dan tussen de €150 en €200.
Ik moet zowat aan mijn 5de GSM/Smartphone zitten en heb nu de Lenovo Motorola Moto G5 die ik ondertussen zo'n 1,5 jaar in bezit heb, zonder teveel tierlantijntjes erop.

Van die overhypte smartphones zoals van Samsung en Apple met massa's overbodige snufjes op met absurde prijzen van €1000 à €1500 zal ik NOOIT kopen.
Het moet allemaal goed werken zonder dat ik daar een fortuin voor moet betalen.

Henk14 (bezoeker)

Denk eens aan het vervangen van de accu voor een nieuwe. De accu van de smartphone van mijn vrouw (Samsung Galaxy J3 2016) was na drie jaar erg slecht. Nieuwe accu gekocht (wel een originele) en de oude vervangen (= kinderlijk eenvoudig). Voor 17 euro doet de smartphone het weer geweldig!

WriTer (bezoeker)

Dat heb ik zeker geprobeerd, maar voor mijn Samsung Galaxy S3 waren er geen accu's meer te krijgen buiten op sites die me er niet erg betrouwbaar uitzagen en via Bol.com waar ik er een besteld had.
Helaas kreeg ik er een toegestuurd dat niet compatibel was met mijn S3 en heb dan de accu maar teruggezonden.
Wat later zag ik een zeer interessante aanbieding voor een Motorola Moto G5 en heb dan maar besloten om die aan te kopen.
Tot hiertoe nog geen spijt van gehad.

Win7 (bezoeker)

Samsung Galaxy J3 2016 gekocht in 2017 voor 133 euro. Kan precies hetzelfde als eentje van 700 euro of een iPhone X van 1.300 euro. Deze kan net als de vorige Samsung uit 2012 ook weer jaren mee.

G. Enezever (bezoeker)

Een goedkoper toestel kopen is op zich niet mis, maar denken dat hij in alles evengoed is als een veel duurder toestel ?
Waarom zou er dan zo een groot prijsverschil zijn? Ieder tevreden met zijn of haar toestel. Maar als je een duurdere neemt krijg je meer, PUNT.

WriTer (bezoeker)

Mij interesseert het geen bal dat een smartphone alles kan wat je maar kan indenken voor een absurd hoge prijs, maar kan het de dingen doen die IK wil en nodig heb zonder massa's onnodige toeters en bellen en verplichte apps die ik toch nooit gebruik en niet kan en mag verwijderen.
Voor minder dan €200 heb ik zoiets gevonden dat aan al mijn eisen voldoet, en nee, het kan niet tippen aan zo'n peperduur toestel van meer dan €1000, maar dat heb ik niet nodig en wil ik ook er niet voor betalen, dus veel plezier met uw duur toestel.

Klaas (bezoeker)

Ik ben begin 30 en ik heb geen smartphone of tablet en hoor niet bij de meeste.
Ik vind het systeem van apps maar niks. En android word ook slecht geüpdatet.
De apps zitten vol met onzichtbare trackers waar je weinig aan kan doen.
Hooguit wat instellingen veranderen zoals locatie en achtergrond data uit.
Of zet het internet na gebruik gewoon uit, nog rustiger ook.
Voor veel apps kan je ook gewoon naar een website gaan.
Trackers via websites kan je beter blokkeren, daar kan je nog iets aan doen.

Reageren

Deze vraag is om spam te voorkomen

Welke kleur heeft het logo van deze site?