
Begin deze maand heeft Google de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 8, 9 en 10 uitgebracht. Hierin worden 39 lekken gerepareerd
Kritieke lekken in System en Framework
In de Android-onderdelen Framework, Media Framework, System en Kernel components 17 kwetsbaarheden gerepareerd. In Framework en System zitten twee kritieke lekken die op afstand uitgebuit kunnen worden.
Lekken in Qualcomm en Mediatek componenten
Verder worden in de hardware-componenten van Qualcomm (processoren) en Mediatek nog 22 lekken dichtgeplakt. 18 in Qualcomm onderdelen en vier in Mediatek componenten. Een daarvan is een kritiek lek in Qualcomm componenten.
Updatebeleid
De beveiligingsupdates van mei worden door Google direct aan de eigen Pixel-telefoons aangeboden. Wanneer je deze update op andere Android-telefoons kunt ontvangen is - zoals altijd - afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone. Nokia - dat Android One gebruikt - is bijvoorbeeld snel, budgetfabrikanten als Wiko en WileyFox heel langzaam.
Je kunt op veel Android-smartphones zien op welke datum de laatste beveiligingsupdate was onder Instellingen | Systeem | Geavanceerd | Systeemupdate. Bij Niveau van beveiligingspatch zie je dan de datum staan waarop je de laatste maandelijkse beveiligingsupdate hebt ontvangen.
Hoe up-to-date is jouw Android-toestel? Laat weten wat de laatste beveiligingsupdate op jouw toestel is in de reacties hieronder!
Uitleg
De beveiligingsupdates voor Android zijn vergelijkbaar met de maandelijkse updates van Microsoft voor Windows. Elke maand plakt Google lekken dicht in Android en stelt deze update beschikbaar aan telefoonfabrikanten als Samsung, Huawei, Sony, Alcatel, HTC, Motorola, LG, Acer, Wiko, Lenovo, General Mobile en Nokia.
Dit staat los van welke Android-versie je hebt: Android 8, 9 en 10 krijgen in principe allemaal maandelijkse beveiligingsupdates. Net zoals Windows 8.1 en 10 ook maandelijkse updates krijgen. De maandelijkse Windows updates worden echter via Microsoft geregeld en de maandelijkse beveiligingsupdates voor Android komen tot je via je telefoonfabrikant (niet rechtstreeks via Google), waardoor dit meestal langer duurt.