privacy

Een paar jaar geleden, in 2014, toen WhatsApp door Facebook werd overgenomen ontstond er een kleine hausse van mensen die chat-app Telegram gingen gebruiken omdat ze bang waren dat hun privacy niet meer gewaarborgd zou zijn bij Whatsapp. Telegram stond toen bekend als een veiliger alternatief dat - optioneel - gebruikmaakte van versleuteling en niet je gegevens voor marketingdoeleinden zou gebruiken. En nog steeds zijn er mensen die vanwege de privacy overstappen op Telegram. Maar is Telegram nog wel te verkiezen boven WhatsApp wat betreft privacy? En zijn er ook nog betere alternatieven?

Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en is duidelijk geworden dat Facebook wel iets met de gegevens van WhatsApp doet, maar dat dit alleen meta-gegevens (wanneer heb je met wie contact gehad) en je contactenlijst betreft. De inhoud van de berichten is namelijk zelfs door Facebook niet in te zien, omdat WhatsApp in 2016 is overgestapt op volledige end-to-end-encryptie van berichten en gesprekken.

Wat betreft versleuteling heeft WhatsApp zijn zaakjes nu zelfs beter voor elkaar dan Telegram: in Telegram moet je de versleuteling zelf nog aanzetten door voor Geheime chat te kiezen. Standaard worden berichten in Telegram niet versleuteld en zijn ze dus in principe door iedereen te onderscheppen. WhatsApp-berichten zijn alleen door de verzender en ontvanger in te zien en worden ook niet bewaard op de servers van WhatsApp/Facebook als ze ontvangen zijn - iets wat bij Telegram wel het geval is. Ook is er kritiek op de encryptie die Telegram gebruikt: deze is volgens experts niet waterdicht.

Samengevat
- Versleuteling van berichten staat standaard niet aan in Telegram
- De encryptie van Telegram wordt bekritiseerd door experts
- WhatsApp heeft sinds 2016 end-to-end encryptie (alleen zender en ontvanger kunnen bericht lezen)
- WhatsApp-eigenaar Facebook verzamelt wel meta-data over gebruikers, maar kan niet de berichten inzien

De privacy van WhatsApp is dus wat betreft de inhoud van berichten en gesprekken beter geregeld dan bij Telegram. Als je echter het gebruik van meta-data (wie, wanneer) door Facebook wilt tegengaan dan kun je beter voor een andere app kiezen.

Wat is dan het beste alternatief voor WhatsApp wat betreft privacy en beveiliging?
Het beste alternatief voor WhatsApp en Telegram is Signal. Deze chatapp wordt door signalexperts geroemd om zijn beveiliging en privacy. Signal versleutelt berichten en gesprekken ook van zender tot ontvanger (end to end) en heeft bovendien geen verdienmodel waarbij gegevens van gebruikers verzameld worden (in tegenstelling tot Facebook). De Electronic Frontier Foundation (EFF) geeft Signal de hoogste score voor privacy. En Signal wordt aanbevolen door Edward Snowden himself.

Antwoord:
Als je dus vanwege privacy-zorgen wilt overstappen van WhatsApp naar een andere chat-app kies dan voor Signal - en niet voor Telegram. Bedenk wel dat je contacten ook Signal moeten hebben om te kunnen chatten.

Download Signal
Download WhatsApp
Download Telegram Messenger

2 Reacties
Sunday, January 13, 2019 Door matthijs

Reacties

Joop (bezoeker)

Hoe kan de schrijver in vredesnaam een partij als FB als veilig beschouwen. Het hele FB model is gebaseerd op het gebruik van privacy gevoelige informatie. De argumenten die aangehaald worden om Telegram af te serveren zijn ronduit misleidend:
"De encryptie van Telegram wordt bekritiseerd door experts" Zorg dan op zijn minst voor links wie dat zijn en waarom ze Telegram als onveilig beschouwen. Voor onderbuik gevoel koop ik niks.

Reageren

Deze vraag is om spam te voorkomen

Wat is het eerste woord van de naam van deze site?