androidtelefoon

Google heeft op 7 januari jongstleden zijn maandelijkse beveiligingsupdates voor Android uitgebracht. In deze eerste update-ronde voor 2019 werden 27 lekken in Googles mobiele besturingssysteem dichtgeplakt. Een daarvan is kritiek, waardoor kwaadwillenden op afstand schadelijke code (malware) op niet bijgewerkte Android-telefoons kunnen uitvoeren mits de gebruiker een ontvangen speciaal geprepareerd bestand opent.

De beveiligingsupdates voor Android worden door Google uitgegeven en zijn direct op Googles eigen Pixel-telefoons doorgevoerd. Wanneer je de januari-update op andere Android-telefoons kunt ontvangen is afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone.

Sommige fabrikanten, zoals Nokia die Android One op zijn nieuwe telefoons zet, bieden de beveiligingsupdates binnen een maand na uitgifte door Google aan. Samsung, General Mobile en Sony doen het ook redelijk goed en hebben meestal binnen drie maanden de beveiligingsupdates op hun toestellen gezet. Motorola, HTC, Huawei/Honor, LG, Lenovo, Acer en Alcatel zijn veel trager en bieden de maandelijkse updates soms pas een half jaar later aan. Echt slecht is het gesteld met budgetmerken als Wiko en WileyFox waarbij alle toestellen zes maanden of meer achterlopen met updates.

Als je Android-versie lager dan 7 is dan krijg je helemaal geen maandelijkse beveiligingsupdates meer en wordt je toestel niet meer ondersteund (tijd voor een nieuwe telefoon/tablet).

Je kunt op veel Android-smartphones zien op welke datum de laatste beveiligingsupdate was onder Instellingen | Systeem | Geavanceerd | Systeemupdate. Bij Niveau van beveiligingspatch zie je dan de datum staan waarop je de laatste maandelijkse beveiligingsupdate hebt ontvangen.

Is jouw telefoon up-to-date? Laat het weten in de reacties (je kunt zonder inloggen reageren, maar reacties moeten eerst worden goedgekeurd voordat ze zichtbaar worden)!

Uitleg

De beveiligingsupdates voor Android zijn vergelijkbaar met de maandelijkse updates van Microsoft voor Windows. Elke maand plakt Google lekken dicht in Android en stelt deze update beschikbaar aan de telefoonfabrikanten als Samsung, Huawei, Sony, Alcatel, HTC, Motorola, LG, Acer, Wiko, Lenovo, General Mobile en Nokia.

Dit staat los van welke Android-versie je hebt: Android 7, 8 of 9 krijgen in principe allemaal maandelijkse beveiligingsupdates. Net zoals Windows 7, 8.1 en 10 (en de versies hiervan) ook maandelijkse updates krijgen. Maar worden de maandelijkse Windows updates via Microsoft geregeld, de maandelijkse beveiligingsupdates voor Android komen tot je via je telefoonfabrikant (en niet rechtstreeks via Google).

4 Reacties
Thursday, January 17, 2019 Door matthijs

Reacties

Koala (bezoeker)

Of ik maar even een nieuw toestel aan wil schaffen. Het is drie à vier jaar oud en mankeert niets. Is toch van de zotte?

Alver (bezoeker)

Volkomen akkoord. Ik heb een android 6.0 toestel dat voor mijn behoeften uitstekend werkt. Ik denk er niet aan iets nieuws te kopen voordat dit toestel echt de geest geeft. Planned obsolecence is een misdaad vind ik. Iets voor de klimaat activisten?

mike (bezoeker)

van Oneplus 6 alleen een schil udate van 9.0.2 naar 9.0.3

Reageren

Deze vraag is om spam te voorkomen

Uit welk land komt deze site?