q

De tiende versie van Android heeft als codenaam 'Q'. Na Oreo en Pie zal de volledige naam van Q bekend worden gemaakt bij de uiteindelijke uitgave - vermoedelijk augustus dit jaar. De naam zal in ieder geval naar zoetigheid verwijzen.

Android Q krijgt weer veel nieuwe functies, zo kondigde Google vorige week aan op zijn I/O conferentie. Wij pikken er een paar uit.

Donker thema

In Android Q moet een volledig donker thema komen. Ook de standaard-apps van Google krijgen een donkere modus.

Live ondertiteling

Een interessante nieuwe functie is live caption, waarbij spraak uit allerlei apps (zoals video, podcasts en audioberichten) live ondertiteld worden. Hoe goed het werkt is nog onduidelijk, maar je hebt er geen aparte apps voor nodig: de functie zit ingebakken in Android Q. Live ondertiteling zal in het begin alleen voor Engels werken, maar meer talen zullen toegevoegd worden.

Snellere beveiligingsupdates

Om telefoons sneller te kunnen voorzien van beveiligingsupdates (en minder van fabrikanten afhankelijk te zijn) gaat Google beveiligingsupdates voor een aantal componenten van Android aanbieden via Google Play. Dit heet project mainline. Dit geldt alleen voor nieuwe toestellen met Android Q en niet voor alle componenten. Andere onderdelen van Android moeten nog wel via de fabrikanten worden bijgewerkt.

Meer privacy-opties voor apps

Google en privacy blijft een wat moeizame combinatie, maar de advertentie- en zoekgigant doet zijn best om gebruikers meer controle te geven over wat apps mogen in Android Q en welke toestemmingen ze hebben. Zo is het de bedoeling dat je apps ook alleen toegang tot je locatiegegevens kunt geven als de app actief is - en dus niet ook als deze op de achtergrond draait. Dat is een optie die al enige jaren in iOS zit. Verder krijg je meldingen als apps in de achtergrond je locatie gebruiken, zodat je dit eventueel kunt uitschakelen.

digitaalwelzijn

Digitaal welzijn krijgt focus modus

In Instellingen zit sinds Android Pie een sectie genaamd Digitaal welzijn (vergelijkbaar met Schermtijd op iOS) - een onderdeel dat de tijd die je doorbrengt op je smartphone moet terugbrengen of in ieder geval beter beheersbaar maken. In Android Q komt nu een 'focus modus' waarbij je apps die voor teveel afleiding zorgen (social media, nieuws of mail) tijdelijk kunt op 'stil' kunt zetten. Ook kun je tijdlimieten instellen voor apps.

Android Q verkeert nu nog in de testfase. De definitieve uitgave is vermoedelijk in augustus (zoals de laatste jaren gebruikelijk was). Of en wanneer je telefoon Android Q krijgt hangt, zoals altijd, geheel af van je telefoonfabrikant.

 

2 Reacties
Thursday, May 16, 2019 Door matthijs

Reacties

Anoniem (bezoeker)

Dark theme, nice. Wordt het in Android Q ook mogelijk om At a Glance en de Google zoekbalk van het startscherm te verwijderen? Sinds Android Pie zijn deze namelijk gefixeerd en niet weg te halen. En wordt er eindelijk eens iets gedaan aan die irritante pop-ups van de Google Assistent? Ook al heb ik deze uitgeschakeld, hij/zij blijft zeuren dat Google niet de standaard assistent is. En wanneer zijn we eindelijk verlost van Google Play Music, waar je eerst op moet abonneren alvorens de app te kunnen gebruiken? YouTube Music is ook al geen waardig alternatief omdat je de app open moet houden als je muziek wil luisteren en je je telefoon niet in je zak/tas kunt doen zonder dat het afspelen stopt, neemt het hele nut van een muziek app weg. We kunnen net zo goed de reguliere YouTube app gebruiken.

Anoniem (bezoeker)

"De naam zal in ieder geval naar zoetigheid verwijzen"
Hoeft niet perse. Kijk eens goed naar het logo, dat is de letter Q bestaande uit een 1 en een 0. Het kan best eens wezen dat Android Q gewoon TEN gaat heten.

Reageren

Deze vraag is om spam te voorkomen

Uit welk land komt deze site?