appel

De updates voor iOS 12, dat 17 september 2018 uitkwam, vind je hieronder op een rijtje. Je iPhone of iPad updaten kan 'over the air' (via wifi) onder Instellingen | Algemeen | Software-update.

Je kunt ook via iTunes bijwerken als je te weinig ruimte hebt op je iPhone of iPad! Sluit in dat geval je iPhone of iPad aan op je pc of Mac. Het is handig om eerst een backup te maken in iCloud of via iTunes op je pc of Mac - mocht er iets misgaan - en om je iPhone of iPad aan de oplader te leggen (lees hier meer instructies).

12.4.1 (26 augustus 2019)

Maandagavond is iOS 12.4.1 verschenen. Dit is een beveiligingsupdate die een lek dichtplakt waardoor kwaadwillenden schadelijke code hadden kunnen uitvoeren op iPhones en iPads. Hierdoor is het nu ook niet meer mogelijk om i-apparaten te jailbreaken ('open te breken' om niet erkende apps te installeren) - een regressie die in iOS 12.4 per ongeluk geïntroduceerd werd. Verder geen wijzigingen in deze versie. In september wordt iOS 13 aangekondigd, de nieuwe grote uitgave van iOS met veel nieuwe functies.

12.4 (22 juli 2019)

Gisteravond heeft Apple iOS 12.4 uitgebracht. Dit is een niet zo grote update voor iPhone en iPad. Nieuw is een speciale migratie-tool waarmee je nog makkelijker - geheel draadloos in dit geval - je gegevens van je oude iPhone kunt overzetten naar een nieuw gekochte iPhone.

Ook is de walkietalkie op Apple Watch weer aangezet nu een beveiligingslek in deze functionaliteit is verholpen. Verder worden nog 37 beveiligingslekken dichtgeplakt in deze update. De meeste zitten in de Webkit-motor van Safari. Plus enkele in Facetime, Berichten en meer.

12.3.1 (24 mei 2019)

Vrijdagavond verscheen iOS 12.3.1, een kleine onderhoudsupdate die enkele problemen oplost met bellen via 4G (VoLTE) en het filteren van berichtjes en melden van spam in de Berichten-app. De fouten met het starten en ontvangen van 4G-gesprekken kan geresulteerd hebben in mindere geluidskwaliteit tijdens het bellen. Dit zou nu verholpen moeten zijn.

Verder geen nieuwe functies of beveiligingslekken die dichtgeplakt worden in deze update.

iOS 12.3 (13 mei 2019)

Gisteravond is iOS 12.3 uitgebracht. Dit is een grotere update voor Apples mobiele besturingssysteem waarin de nieuwe Apple TV-app geïntroduceerd wordt. Deze app (die je niet moet verwarren met de Apple TV hardware) omvat de onderdelen van iTunes waarin je films en series kunt huren of kopen. In feite is deze Apple TV-app een nieuwe stap in het opsplitsen van iTunes in losse apps voor Muziek en TV.

Behalve films en series uit de (betaalde) iTunes store kun je zoeken naar series en films uit andere apps, zoals Netflix. Als je een Netflix-serie gevonden hebt open je die echter niet in de Apple TV app maar in Netflix zelf. In het najaar komt ook Apples eigen streamingdienst TV+ beschikbaar in de Apple TV-app.

apple tvapple tv 2

Ook kun je nu met AirPlay 2 audio en video streamen naar televisies van andere merken (nieuwe Samsung-tv's bijvoorbeeld) die dit ondersteunen. Niet meer Apple-only dus.

Verder worden enkele problemen opgelost met Apple TV Remote en bellen via wifi. Ten slotte zijn er 42 beveiligingslekken dichtgeplakt. Onder andere in de iOS Kernel (het hart van het besturingssysteem), WebKit (de motor van Safari), Mail, Foto's en wifi.

iOS 12.2 (25 maart 2019)

Gisteravond is iOS 12.2 verschenen. Dit is een grotere update met verbeteringen voor AirPlay, Safari en Schermtijd. Ook worden lekken dichtgeplakt.

Apple had gisteren een persevenement waarbij Apple TV+ (de eigen 'Netflix-concurrent', waarmee je ook series van onder andere HBO en Showtime kunt bekijken), Apple News+ (soort Blendle) en Apple Arcade (gaming) werden aangekondigd. Alledrie betaalde diensten waar iOS-gebruikers een abonnement op kunnen nemen als ze in het najaar van start gaan.

Aan het eind van het evenement werd iOS 12.2 beschikbaar gesteld. Deze versie van Apples mobiele besturingssysteem heeft een nieuwe bedieningsapp voor Apple TV aan boord (als je zo'n mediaspeler hebt).

Ook is AirPlay (waarmee je media kunt streamen naar andere apparaten) verbeterd. Zo kun je nu andere apps openen of zelfs lokaal andere media bekijken zonder dat de AirPlay stream onderbroken wordt. Bovendien komen er nu televisies van andere merken (Samsung bijvoorbeeld) aan die AirPlay ondersteunen. Niet Apple-only meer dus.

In browser Safari zitten enkele handige verbeteringen. Als je een bewaard wachtwoord moet invullen op een website dan word je nu gelijk ingelogd nadat je je vingerafdruk (TouchID) of FaceID hebt gegeven. Scheelt een keer klikken. Ook kun je bij zoeken in Safari nu op een pijltje achter gesuggereerde zoektermen klikken om deze in te vullen, maar niet gelijk op deze termen te zoeken. Zo kun je ze nog wijzigen of aanvullen voordat je de zoekresultaten krijgt.

Verder is de Schermtijd-app (Instellingen | Schermtijd) aangepast. Je kunt nu per dag een andere Apparaatvrije tijd instellen (bijvoorbeeld in het weekend wat later). Ook zijn er vier nieuwe animoji's (voor nieuwe iPhones), kun je vanuit Siri muziek bedienen en zijn webapps verbeterd.

Ten slotte zijn er 51 beveiligingslekken dichtgeplakt. Onder andere in de iOS Kernel (het hart van het besturingssysteem), WebKit (de motor van Safari) en FaceTime.

iOS 12.1.4 (7 februari 2019)
Gisteravond is iOS 12.1.4 uitgebracht. Dit is een beveiligingsupdate waarin het vorige week ontdekte lek in FaceTime is gerepareerd. Door dit lek was het mogelijk om iemand in een groepsgesprek in FaceTime al te horen voordat hij of zij het gesprek geaccepteerd had. Ook werden in sommige gevallen beelden getoond van die persoon - als hij of zij vervolgens op de thuisknop drukte.

Apple heeft vorige week al FaceTime groepsbellen uitgeschakeld om misbruik van het gat onmogelijk te maken. En gisteravond heeft iOS 12.1.4 de kwetsbaarheid verholpen (en voor macOS is ook een update gekomen). FaceTime groepsbellen (geïntroduceerd in iOS 12.1 van 30 oktober 2018) is nu weer mogelijk. Gewoon FaceTimen kon altijd nog (en daar zat geen lek in).

Behalve het FaceTime-lek worden nog nog drie andere lekken dichtgeplakt in iOS 12.1.4.

iOS 12.1.3 (22 januari 2019)
Gisteravond is iOS 12.1.3 verschenen. Dit is in eerste instantie een beveiligingsupdate waarin 31 lekken dichtgeplakt worden. De meeste kwetsbaarheden die verholpen zijn bevonden zich in de kernel (het hart) van iOS en WebKit (de browser-engine van Safari). Ook worden lekken gerepareerd in FaceTime, bluetooth en de componenten voor de afhandeling van media en animaties.

Verder worden nog enkele problemen opgelost in onder andere de Berichten-app (scrollen door foto's) en bij het delen van foto's ('gestreepte afwijkingen'). iOS 12.1.3 is nu verkrijgbaar voor iPhones vanaf 5S (uit 2013) en iPads vanaf de iPad mini 2 en iPad Air (allebei uit 2013).

iOS 12.1.2 (17 december 2018)
Apple heeft afgelopen maandagavond iOS 12.1.2 uitgebracht. Deze update is alleen beschikbaar voor iPhones, niet voor iPads. Er worden ook alleen fouten opgelost voor de nieuwe iPhone Xs en Xr. En dan ook nog fouten die voor Nederlandse gebruikers van weinig belang zijn. Zo zijn problemen met eSIM (hier niet te gebruiken) en connectiviteit in Turkije gerepareerd. Verder geen lekken die dichtgeplakt zijn.

iOS 12.1.1 (5 december 2018)
Als sinterklaascadeautje heeft Apple gisteravond iOS 12.1.1 uitgebracht. Deze versie van het mobiele besturingssysteem voor iPhone en iPad lost diverse problemen op. Ook kun je nu (weer) met één tik op een knop wisselen tussen de voor- en achtercamera als je aan het FaceTimen bent. En tijdens het FaceTimen met iemand kun je een Live Photo maken.

Ten slotte worden 20 beveiligingslekken dichtgeplakt in iOS 12.1.1.

iOS 12.1 (30 oktober 2018)
Na een special event vanmiddag, waar Apple een nieuwe MacBook Air, Mac Mini en iPads aankondigde, is iOS 12.1 aan het begin van de avond uitgebracht. Deze uitgave van het mobiele besturingssysteem voor iPhone en iPad brengt interessante nieuwe functionaliteit.

Zo is de al eerder aangekondige FaceTime groepsgesprekken nu beschikbaar. Je kunt met meerdere mensen tegelijk videobellen: tot groepen van in totaal 32 mensen. Behalve met FaceTime kun je ook vanuit iMessage (Berichten) een groepsFaceTime-gesprek beginnen.

Verder krijgen de iPhones van 2018 nu ondersteuning voor dual sim-kaarten (met een nano-sim en e-sim) en is de diepte-regeling van de camera verbeterd.

Ook worden meer dan 70 nieuwe emoji toegevoegd. Er zijn nu personen met grijs, rood of krullend haar of helemaal geen haar. Verder zijn er onder andere emoji van mug, pauw, zwaan, lama, nijlpaard kangeroe, zoutvaatje, wc rol, zeep, spons, bezem en cupcake. Ook smileys met hartjes, die feestvieren, verdrietig zijn en die het koud hebben zijn nieuw.

emoji

Ten slotte worden fouten opgelost en lekken dichtgeplakt in iOS 12.1.

iOS 12.0.1 (8 oktober 2018)
iOS 12.0.1 is de eerste update voor iOS 12, dat vorige maand verscheen. Dit is een onderhouds- en beveiligingsupdate waarin enkele fouten worden opgelost. Allereerst worden voor de nieuwe iPhones Xs en Xs Max oplaad- en verbindingsproblemen verholpen. Sommige nieuwe iPhones laadden niet direct op als je ze aan de lader legde en anderen maakten geen wifi-verbinding met 5GHz netwerken.

Ook is de oorspronkelijke positie van de '.?123'-toets op het iPad-toetsenbord hersteld. Deze was omgewisseld met de emoji-toets, wat voor verwarring zorgde. Ook problemen met bluetooth en de ondertiteling bij sommige video's zijn gerepareerd.

Ten slotte zijn twee beveiligingslekken dichtgeplakt. Een maakte het mogelijk dat onbevoegden via het ontgrendelscherm bestanden konden delen met anderen.

2 Reacties
Tuesday, August 27, 2019 Door matthijs

Reacties

Reageren

Deze vraag is om spam te voorkomen

Wat is het eerste woord van de naam van deze site?