Android 4.0: Een hele grote verbetering

Het besturingssysteem van Google is alweer toe aan versie 4.0, ook wel bekend als Ice Cream Sandwich. Eerder waren er aparte versies van Android voor telefoons en voor tablets, maar bij Android 4.0 zijn deze versies samengesmolten. Met de komst van Android 4.0 is er nu één versie voor zowel telefoons als tablets. En het ziet er beter uit dan ooit.

De vormgeving van Android is behoorlijk op de schop genomen. De nieuwe versie heeft meer weg van de oude tabletversie (Honeycomb) dan de oude telefoonversie (Gingerbread), maar op zowel een telefoon als een tablet ziet het er behoorlijk anders uit. De uiterlijke veranderingen zijn vrijwel allemaal positief. Het ziet er zeer strak uit en eigenlijk voor het eerst ziet Android er echt “af” uit. Bij vorige Android versies zag je hier en daar soms toch nog wat oneffenheden en die zijn nu allemaal gladgestreken. Verder zijn er allemaal kleine grafische details toegevoegd. Dit zie je bijvoorbeeld in het menuscherm. Wanneer je door de lijsten met apps bladert zie je een mooi overgangseffect. Dit soort kleine dingetjes lijken niet zo veel meerwaarde te bieden, maar alles bij elkaar zorgt het voor een zeer prettige gebruikservaring.

   
Het beginscherm en het menuscherm met het overgangeffect tijdens het bladeren door alle apps

Een grote verandering is dat Android nu de mogelijkheid biedt voor softwarematige knoppen onderin het scherm. Bij de Galaxy Nexus, de eerste telefoon met Android 4.0, zitten er daarom geen hardware knoppen meer onder het scherm en kan er dus een groter scherm op de telefoon zitten zonder dat de afmetingen van de telefoon zelf veel toenemen. Dit betekent overigens niet dat deze softwarematige knoppen op elke telefoon met Android 4.0 zullen zitten. Telefoon fabrikanten hebben zelf de keuze of zij hun telefoon met hardware knoppen willen uitrusten of niet. Wanneer ze wel kiezen voor hardware knoppen zullen er niet ook nog eens knoppen op het scherm verschijnen.

De drie knoppen op het scherm zijn terug, home, en laatst geopende apps. Er is dus geen zoekknop meer en ook de menuknop is afwezig. In plaats van de zoekknop staat er nu op elk homescherm een zoekwidget bovenaan. Deze is niet te verwijderen, tenzij je hem volledig uitschakelt. En dan nog is de ruimte niet te gebruiken voor andere widgets. Dit is het compromis dat Google gesloten heeft en hier is goed mee te leven.

Alle openstaande apps worden op een overzichtelijke manier weergegeven.

Wat vervelender is, is de oplossing van Google voor de ontbrekende menuknop. Bij elke app is er nu op het scherm een knop met drie puntjes terug te vinden die de menuknop voorstelt. Dit werkt goed, maar het probleem is dat deze knop bij elke app op een andere plek staat. De ene keer zit de knop onderin en dan weer bovenin, of gewoon heel ergens anders op het scherm. Ook Google zelf lijkt niet zo goed te weten wat de beste plek voor deze knop is want ook bij de apps van Google zelf zoals Google Maps of de Kalender app zit de knop steeds ergens anders.

     

De menuknop zit bij elke app weer op een andere plek. Bij de kalender app zit deze bijvoorbeeld rechtsboven, bij Google Maps rechtsonder en bij het belscherm zit de knop ook rechtsboven, maar dan wel weer lager dan bij de kalender app.

De apps van Google zijn ook allemaal op de schop genomen en zien er geheel in lijn met de rest van Android 4.0 ook veel beter uit dan eerst. Apps als de kalender en contacten zijn een stuk gebruiksvriendelijker, Google Maps ziet er mooier uit en de verschillende apps lijken een stuk meer op elkaar aangepast waardoor het allemaal wat consistenter is.

Wat verder nog belangrijk is om te melden is dat je als gebruiker nu ook - zonder extra app - de mogelijkheid hebt om je dataverbruik in de gaten te houden. Je kunt een datalimiet instellen waardoor je telefoon niet meer op mobiel internet zal gaan wanneer deze limiet bereikt is. Zeker nu providers scherpe limieten hebben ingesteld voor mobiel internet is dit een zeer welkome toevoeging.

Android 4.0 is verreweg de beste versie van Android tot nu toe. Er is een enorme stap gemaakt sinds de vorige versie en het ziet er nu echt helemaal afgewerkt uit. Het werkt allemaal erg intuïtief, maar je zal in het begin wel even moeten wennen omdat alles toch behoorlijk anders is dan bij vorige Android versies. Maar wanneer je eenmaal gewend bent zul je niet anders meer willen.

Lees hier een review over de Samsung Galaxy Nexus met Android 4.0

Reacties

Heeft iemand het al op de Sansung Galaxy S geprobeerd of die daar op goed werkt. Het ziet er erg gelikt uit.

Sony heeft laten weten dat alle Xperia telefoons uit 2011 Android 4.0 zullen krijgen. De update voor de Xperia ray wordt eind maart/begin april verwacht.

hai, ik heb een tablet met andriod 4.0 maar ik kan een hele hoop apps niet installeren omdat het `niet geautoriseerd is ` ( ofzo ) voor mijn tablet..

Ook ik heb een Android 4.0 tablet, de A200 Iconia. Als er aangegeven wordt dat ik een app niet kan installeren (niet compatible met geen van uw apparaten), zoek ik wel even verder en installeer ik het gewoon.Zoals bv PhotoFunia zou niet compatible zijn.Dan zet ik hem op een USB stick en download hem op die manier en zet hem op mijn tablet.Doet een app het echt niet, dan verwijder ik hem gewoon.

Heel wat apps worden gemaakt door mensen die niet bij google werken. Android herkent die dan niet meteen. Ik heb momenteel nog Android 2.3.7 en bij Instellingen ga je naar applications en daar kan je aanvinken dat hij applicaties van onbekende bronnen moet toelaten om te installeren. Binnen enkele weken komt 4.0 ook op mijn Xperia U en ik hoop dat deze functie er ook nog op zal zitten.

Reageren